
Technik
weterynarii
"Miłość do zwierząt, to właśnie ona pokazuje, ile w nas zostało z człowieka".
Z nami nauczysz się:
Z nami nauczysz się:
- określać prawidłową i nieprawidłową budowę oraz czynności organizmów zwierzęcych,
- zapobiegać chorobom zwierząt oraz oceniać stan higieniczny i zagrożenia zdrowia zwierząt,
- wykonywać zabiegi sanitarno-weterynaryjne oraz zabiegi unasieniania zwierząt,
- pełnić nadzór sanitarno-weterynaryjny nad produkcją, składowaniem, transportem i obrotem artykułami żywnościowymi pochodzenia zwierzęcego,
- badać zwierzęta rzeźne i mięso,
- wykonywać podstawowe badania analityczne tkanek i płynów ustrojowych zwierząt oraz środków spożywczych i produktów pochodzenia zwierzęcego na potrzeby diagnostyki oraz nadzoru sanitarno-weterynaryjnego,
- poskramiać, unieruchamiać i kłaść zwierzęta oraz przygotowywać pole operacyjne,
- asystować przy zabiegach weterynaryjnych i chirurgicznych oraz przy sekcji,
- pielęgnować zwierzęta przed i po zabiegach chirurgicznych,
- zakładać opatrunki, wykonywać zlecone wstrzykiwania podskórne i domięśniowe orazudzielać zwierzętom pierwszej pomocy w nagłych wypadkach,
- przeprowadzać korekcje racic, kopyt i rogów,
- przeprowadzać szczepienia, odrobaczania i opryski zwierząt,
- przeprowadzać zabiegi unasieniania zwierząt, z zapewnieniem właściwych warunków zoohigienicznych,
- prowadzać instruktaż w zakresie biologicznego odkażenia nawozu, żywienia zwierząt i higieny produkcji zwierzęcej,
- myć, wyjaławiać, konserwować narzędzia i sprzęt weterynaryjny,
- prowadzić dokumentację związaną z nadzorem weterynaryjnym (książki zabiegów, badań diagnostycznych, kart klinicznych zwierząt) i unasienianiem.
- R.9. Prowadzenie chowu, hodowli i inseminacji zwierząt,
- R.10. Wykonywanie czynności pomocniczych z zakresu usług weterynaryjnych,
- R.11. Wykonywanie czynności pomocniczych z zakresu realizacji zadań inspekcji weterynaryjnej,
- kurs inseminacyjny.
- lecznice weterynaryjne,
- inspekcja weterynaryjna,
- fermy przemysłowe, zakłady hodowli zwierząt,
- nadzór sanitarno-weterynaryjny,
- stacje hodowli zwierząt,
- zoo, sklepy zoologiczne,
- laboratoria weterynaryjne,
- rzeźnie,
- zakłady przetwórstwa mięsa, drobiu, ryb oraz mleka,
- gospodarstwa rolne i agroturystyczne,
- schroniska dla zwierząt,
- szkoły.
Zajęcia praktyczne odbywają się we współpracy z firmami:
- Stacja Unasieniania Loch Sławęcinek, jednostka terenowa Stacji Hodowli i Unasieniania Zwierząt Sp. z o.o. w Bydgoszczy
- „Prem-Vit” Frątczakowie sp. j.
- fermy drobiu,
- ubojnie i przetwórnie mięsa,
- „Cuiavia” Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Inowrocławiu
- Schronisko dla Zwierząt w Inowrocławiu
- gabinety weterynaryjne,
- STRUGA S.A. Zakład Utylizacji
- KOM-ROL Kobylniki sp. z o.o.
- Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Inowrocławiu
- Terenowa Pracownia Diagnostyki Włośni w Inowrocławiu.